vasárnap, december 11

Persepolis és az iráni forradalom

A félév utolsó, ötödik alkalmán, rendhagyó módon egy animációs filmet fogunk megnézni.
Az igaz történeten alapuló, 2008-ban Oscar-díjra jelölt Persepolis egy Marjane nevű lányról szól, a Teheráni forradalmat megelőző időktől napjainkig követhetjük végig kalandos életútját. Megismerhetjük hosszú, Istennel és Karl Marxszal folytatott, éjszakába nyúló beszélgetéseit, a háború sújtotta városi utcák hangulatát, és a rövid, de annál fájdalmasabb száműzetését Európába.
Ausztriában idegennek nézik, Iránban idegennek látja saját magát. A nyugati kultúra, a punkok világa, amiért egész fiatalkorában lelkesedett már nem hazája, ahová kitaszítottan is visszavágyott, még nem elég szabad. Végtelen, üres térben találja magát a tizenhárom éves iráni kamaszlány, amikor a politikai változások miatt el kell hagynia saját országát, Iránt, szüleit, barátait.

A film után kötetlen beszélgetés keretében olyan kérdésekre próbálunk választ adni, mint pl.: Milyen tévhitek élnek a nők jelenlegi helyzetéről a muzulmán országokban? Milyen esélyei vannak egy háborús övezetben élő fiatalnak a túlélésre? Mi történt a demokrácia ígéretével Iránban 1979 óta?

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=3PXHeKuBzPY
A filmet eredeti, francia nyelven nézzük, magyar, vagy angol felirattal (igény szerint).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése